Δευτέρα 18 Ιουλίου 2016

ΚΟΥΝΟΥΠΙΑ: Να γιατί... ξυνόμαστε!



Με τσίμπησε ένα κουνούπι! 
Μαμά που έχουμε βάλει το αντικουνουπικό;
Βάλε "φιδάκι", ελληνικό καφέ τα απωθεί ξέρω.
Είναι μερικές από τις συζητήσεις που σίγουρα κάνουμε οι περισσότεροι από εμάς τους μήνες του καλοκαιριού. Γιατί όμως το τσίμπημα των κουνουπιών ερεθίζει το δέρμα; Που οφείλεται όλο αυτό;


Τα φυτά που απομακρύνουν τα κουνούπιαΌταν ένα κουνούπι μας τσιμπάει στο δέρμα λοιπόν, ουσιαστικά εισάγει τη "βελόνα" του μέσα μας, ώστε να αντλήσει αίμα (όπως ακριβώς μία σύριγγα).

Όμως κατά τη διαδικασία αυτή, το κουνούπι παράγει ένα είδος σάλιου στη βελόνα του, το οποίο λειτουργεί ως αντιπηκτικό του αίματος!!
Χωρίς αυτό, το αίμα, κατά τη διαδικασία της άντλησης (καί μετά την ολοκλήρωση), θα έπηζε και η "βελόνα" ...θα μπούκωνε!

Επίσης, το σάλιο αυτό έχει και αντιμικροβιακή δράση (ευτυχώς), κι έτσι πολλές φορές δεν μεταδίδονται ασθένειες από άνθρωπο σε άνθρωπο, εξαιτίας του τσιμπήματος του κουνουπιού.




Το ανοσοποιητικό μας σύστημα αντιλαμβάνεται ότι μια ξένη ουσία έχει εισέλθει στον οργανισμό μας και παράγει ισταμίνη για την καταπολέμησή της.

Παράλληλα διογκώνει τα αιμοφόρα αγγεία στην περιοχή (αυξάνοντας τη ροή του αίματος στην περιοχή του τσιμπήματος) ώστε να καταπολεμήσει γρήγορα και αποτελεσματικά ...τον εισβολέα! Έτσι δημιουργείται το πρήξιμο.

Τώρα, κατά τη διόγκωση αυτή, τα νεύρα στην περιοχή ερεθίζονται και δημιουργείται έτσι φαγούρα.

Όσο όμως περισσότερο ξύσουμε την "πληγή", τόσο περισσότερο εξαπλώνουμε το σάλιο από το τσίμπημα του κουνουπιού μέσα μας, τόσο μεγαλύτερο μέρος καταλαμβάνει, άρα ακόμα μεγαλύτερο μέρος του δέρματος πρήζεται (διογκώνονται κι άλλα αιμοφόρα αγγεία στη γύρω περιοχή) και ακόμα περισσότερα νεύρα ερεθίζονται, με αποτέλεσμα μεγαλύτερο πρήξιμο και πιο έντονη φαγούρα(επομένως λιγότερο ξύσιμο λιγότερη φαγούρα)!



Τέλος αναρωτηθήκατε ποτέ πώς μας τσιμπάνε τα κουνούπια; Βαθιά ανάσα και 
δείτε στο παρακάτω βίντεο:






iatropedia.gr
VideosStation
thetoc.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου